A colored mind


Benieuwd naar mijn creatieve kant...ik heb nu alles gebundeld op
een nieuw blog. Klik dus snel verder naar
A colored
minddonderdag 1 november 2007

Zoals zovelen

Zoals zovelen vandaag naar alle kerkhoven geweest waar iemand begraven is van de familie. En toch kan ik mij niet losmaken van de gedachte dat het toch raar is. Hoeveel mensen gaan nu niet naar het kerkhof omdat het "allerheiligen en allerzielen" is...nu moeten ze dus zeker gaan.
Nu is iedereen daar natuurlijk vrij in en het wil inderdaad niet zeggen dat het niet naar het kerkhof gaan wil zeggen dat ze die persoon daarom minder missen of er niet aan denken. Maar toch , voor mij is het raar. Waarschijnlijk wel omdat ik er heel veel aan heb om naar het kerkhof te gaan. En ben ik een tijdje niet gegaan dan komt die "drang" ( ik mag het eigenlijk niet zo noemen...) om naar mijn ouders te gaan en dat moet dan maar naar het kerkhof...
En terwijl ik op het kerkhof loop komt het gesprek met de begrafenisondernemer van een paar dagen geleden terug boven. Ik was in die winkel twee boeketten gaan halen voor in de vazen van mijn ouders en ik zag daar hele mooi kettingen en ringen waar je een beetje as in kan laten steken van een persoon die verast is. En het ene leidde tot het andere...als iemand verast wordt mag je niet zomaar beslissen dat die as mee gaat naar huis...de overleden persoon moet daartoe schriftelijk wel zijn toestemming gegeven hebben op het gemeentehuis. En dat wist ik dus niet. Maar aangezien mijn kindjes een tijd geleden al beslistten dat, als ik sterf ze mij in drie gaan delen zodat ze elk een stukje van mij bij zich hebben...ik zal er maar eens werk van maken dan van die toestemming. ( zie eerder bericht "later als mama dood gaat augustus 2007)
Raar dat ik daar bij stilsta ook al ben ik nog maar 32 jaar? Ik vind dat persoonlijk van niet. Ik ben niet almachtig en kan evengoed morgen dood zijn. En dan wil ik dat mijn kindjes een "oplossing" hebben waar zij mee kunnen leven en waar zij troost in vinden...en daar moet ik nu dus voor zorgen volgens de wet. Je moet het wel weten want iedereen weet dat je de as mee kan nemen naar huis, maar niet dat dat schriftelijk moet vastgelegd zijn.
Bij deze ...weten jullie het ook ;-)
En Snakie? Die is thuis gebleven bij Wolf...

2 opmerkingen:

Caroline van Scrap2be zei

Dag Veerle. Het is niet alleen zo dat het schriftelijk moet vastgelegd zijn, maar ook dat het van de periode na een bepaalde datum moet zijn, want vroeger mocht het niet. Ik heb een zus en een overgrootmoeder die gecremeerd zijn en mijn moeder heeft die as altijd willen hebben. Heeft zelfs met de gedachte rondgelopen om de urne te gaan stelen, in het midden van de nacht. Onlangs was hun 'termijn' verstreken. Ze moest opnieuw betalen, maar wilde dat niet en wou de as mee. Maar het mocht niet, want dat was niet wettelijk. Ze gingen het gewoon in de vuilbak gooien, want dat was wel wettelijk! Mijn zus (baby!) kon natuurlijk nooit een toestemming gegeven hebben en mijn overgrootmoeder wilde eigenlijk over zee uitgestrooid worden, maar dat mocht toen ook nog niet. Uiteindelijk heeft ze de urnes meegekregen, met veel geheimzinnig gedoe en die persoon kon er zijn job door verliezen. Het was allemaal erg verdacht. En zij heeft inderdaad nu zo'n ring met de as van mijn zus in. Erg he, hoe ze met gevoelens kunnen spelen omwille van de wet...

Caroline van Scrap2be zei

Oh ja, ik ga nooit op deze dagen naar het kerkhof. Ik ga eigenlijk helemaal niet meer nu ik er over denk. Vroeger ging ik op eindejaar. En dan speelde ik blokfluit voor hen. Maar nu dus niet meer. Ook raar he?